dilluns, 21 de gener del 2008

Què és el ball de bastons?

Tal i com és coneguda, és una antiquíssima i tradicional dansa, estesa per molts països d’Europa i fortament arrelada a les nostres contrades, actualment hi ha més de 100 grups que la ballen. De fet, diversos autors i folkloristes afirmen que és la dansa més antiga de totes les danses.

Tot fa creure que els seus orígens són molt antics, hi ha qui diu que provenen del neolític de ritus agrícoles i de caràcter fàl·lic, altres de danses d’espases d’arrel ibero-celta, la teoria d’origen cretenc-grega també té força defensors, i d’altres que ara no cal detallar, també són prou vàlides. A les nostres contrades, però, la notícia més antiga que s’ha trobat documentada és de l’any 1150, amb motiu de les grans festes que es feren pel casament del comte de Barcelona Ramon Berenguer IV amb la princesa Peronella, filla del rei Ramir “El Monjo” d’Aragó.

La ballen grups de nois o homes, i a partir de finals dels anys 60 del segle XX també s’hi han incorporat les noies, abillats d’una forma concreta (segons les contrades), en nombre de 8, 10, 12 o 16 balladors, armats d’un bastó a cada mà. Aquests grups al so d’una melodia tocada per diferents instruments (gralla, flabiol, violí, acordió, etc.) realitzen unes evolucions, amb passos o salts, interpretant una coreografia preestablerta, mentre colpegen acompassadament i rítmicament els bastons propis amb els dels altres companys ballaires.